maanantai 31. lokakuuta 2011

Maximum Halloween

Olen kovin iloisa siitä, että periamerikkalainen kurpitsojenkulutusjuhla näkyy vuosi vuodelta yhä voimakkaammin täällä kotolassa. Yön myöhäisempinä tunteina nurkan takaa ilmeentynyt Scream-asuinen olio aiheutti lapsekasta riemunkiljahtelua, koulun pukeutumiskampanja pakotti irrottamaan katseen rakennuksen seinäpaneeleista. Kaikista mahtavinta on kuitenkin viimeinkin pääsy halloweenihtaville leffafestareille: Night Visions Maximum Halloween 3011 oli kaikissa suhteissa olifantinkokoiset odotukset täyttävä.
Kolme ensimmäistä hienoketta olivat näkökulmasta riippuen komediaa ja karua kauhistelua vaihteleva Inbred, Israelin ensimmäinen genretuotos, mahtavasti nimetty Rabies sekä kaikkiin keksittäviin suuntiin häiriintynyt The Woman.

Festaritunnelma ei synny ainoastaan kenties kertaakaan Suomessa tai Pohjoismaissa nähdyistä, erikoisista, laadukkaista ja jollain tapaa pelottavista elokuvista, vaan myös sopivan vanhanaikaisesta teatterista; Kaisaniemen Maximista, sekä samanhenkisestä yleisöstä. On mainiota, ettei huomaa olevansa ainoa, joka brutaalille tappokohtaukselle nauraa. Asiaankuuluvaa on tietenkin myös taputukset siinä kohtaa, kun elokuvan kuvottavin ihmisolento seivästetään.

Tunnelma tiivistyi (myyntipöytiä = vähemmän tilaa = tiiviimpi tunnelma?) perjantaina yllätysleffan tienoilla. Juonikuvauksensa puolesta äärettömän epäkiehtova Attack the Block osottautui hurmaavan hauskaksi ja älykkään viihdyttäväksi. Myös valtavalta leffakankaalta katselmoitu bluray toi veikeyttä; filmikelat vain nössöille. Myyntipöydältä takavarikoitu, kofeiinipitoinen Itäitäsaksalainen suklaa sinetöi yön.

Viimeinen elokuvatekele osoitti festareiden monipuolisuuden. Rauhallinen ja ihmismielen tulkintaan keskittyvä Another Earth on kaikille suositeltava indie-helmi. Pienestä budjetista ja kunnianhiemoisista scifipalikoista huolimatta se on hyvännäköinen ja uskottava. Tärkeimpänä kuitenkin se tarjoilee ideoita, eivätkö suuret mielet pomputtele ideoita keskinkertaisten tyytyessä.. asioihin?

Ensi kerralla aion osallistua koko yön katselmointikierrokseen ja hankkia ecuadorilaisen vaihto-oppilaan kutistetun pään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti